Risicoklasse geolocatie op smart-devices

geplaatst in: Geo-informatie, Overig, Veiligheid | 0

Risicoklasse geolocatie devices

U kent het wel, Uw smartphone, tablet vraagt naar het verstrekken van uw locatie om locatiediensten mogelijk te maken. Menigeen vinkt direct akkoord aan op de voorwaarden van de locatiedienst, want de locatiedienst is super handig, de voorwaarden moeilijk geschreven en ellenlang. Maar waar bent u eigenlijk mee akkoord gegaan?

Aanbieders van locatiediensten gebruiken uw locatie en verplaatsingsgeggevens niet alleen om u de dienst te leveren. Zij verzamelen deze gegevens ook om patronen te herkennen tussen u als archetype mens en uw locaties. Het verbinden van uw interesses, bijvoorbeeld vergaard uit zoekmachines,  en uw locaties, kan zeer waardevolle informatie opleveren om u als persoon, op basis van uw archetype (plaatsen en interesses) gericht te attenderen op aanbiedingen, wanneer u ergens in de buurt bent.

En dat kan in de praktijk ver gaan. Technisch is het al sinds enkele jaren doenbaar om uw telefoon vanuit een winkeletalage te signaleren, razendsnel uw geo/interesse-profiel te raadplegen, en u vanuit de etalage te prikkelen met iets wat uw interesse heeft. Digitaal lonken zullen we maar zeggen. En/of u op dat moment een email of What’s-app bericht te sturen waarmee u geattendeerd wordt op de aanbieding in de winkel die vlak bij is.

Mooi als je dat als prettig ervaart, maar als u daar niet van gediend bent, heeft het karakter van ongewenste reclame, of zo u wilt is het een inbreuk op uw persoonlijke levensfeer. Welk risico loopt u eigenlijk als u dat vinkje aanklikt? In de financiële wereld hebben we sinds enige tijd een risicoklasse bij beleggen om mensen bewust te maken van welk risico ze nemen. Wordt het niet tijd voor een risicoklasse vanuit geo-privacy optiek als u weer eens uw positie vrijgeeft aan een dientverlener?